Saturday, February 22, 2014

9 Tips Untuk Diet Cara Sihat

Tips Untuk Diet : Buah adalah pelengkap diet


Bagaimanapun dalam pilihan pelbagai jenis buah, ada beberapa jenis yang mempunyai kelebihan dalam membantu menurunkan berat badan iaitu grapefruit atau limau gedang, oren, epal, beri, tembikai dan anggur.

1.Limau gedang
Kajian mendapati buah limau besar berkenaan mempunyai asid sitrik yang dapat mengurangkan kehadiran kalori dalam makanan.

2. Oren
Berbanding buah lain, oren dipercayai mempunyai kandungan serat paling tinggi. Serat yang ada dalam buah itu juga adalah dari jenis larut di dalam air dan amalan pemakanan oren mampu mengurangkan keinginan seseorang menikmati karbohidrat.

3. Epal
Ada kajian mendapati seseorang yang mengambil sebiji epal sebelum menikmati hidangan mampu mengurangkan kadar kenaikan berat badan sebanyak 33 peratus berbanding orang yang tidak mengamalkannya.

4. Beri
Buah dari kumpulan beri adalah antara jenis buah yang kaya dengan kandungan antioksidan dan dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh.

5. Tembikai
Buah ini terdiri daripada 92 peratus air dan mampu memberikan signal kenyang kepada otak dalam tempoh singkat apabila reseptor di dalam perut terangsang.

6. Anggur
Kandungan antioksidan di dalam buah ini mampu mencegah gula di dalam darah menjadi lemak.Anggur juga mencegah pembentukan lemak di dalam perut.

9 RAHSIA KEKALKAN BERAT BADAN IDEAL

1. Makan bila lapar dan berhenti sebelum kenyang

2. Jangan takut kepada kelaparan

3. Jangan makan kerana sedih

4. Jangan makan ketika melakukan tugas di pejabat atau dirumah

5. Kurangkan pengambilan makanan berkarbohidrat

6. Makan secara konsisten

7. Kawal diri anda dengan bijak

8. Jangan malas bergerak

9. Tidur dengan nyenyak


Nor Hayati Ramli
Pengedar Sah Shaklee id : 869654
sms/whatsapp 012-9760024
Post a Comment